راهكارهایی برای ترك دخانیات

مصرف كنندگان دخانیات ناقلان بالقوه كرونا

مصرف كنندگان دخانیات ناقلان بالقوه كرونا

به گزارش دكتر میوه بیشتر از ۱.۱ میلیارد نفر از جمعیت بالای ۱۵ سال جهان محصولات تنباكو را به صورت كشیدنی مصرف می كنند؛ این درحالیست كه مصرف تنباكو و انواع آن حدودا به تمام دستگاه های بدن صدمه رسانده و یكی از اصلی ترین عوامل مرگ قابل پیشگیری در جهان است و سالانه ۸ میلیون نفر در اثر مصرف مواد دخانی جان خویش را از دست می دهند.


به گزارش دکتر میوه به نقل از ایسنا، ترک مصرف دخانیات در هر سنی منافع آنی و طولانی ­مدت برای خود فرد و خانواده و اطرافیان او دارد. هر چند ترک دخانیات در سنین پایین ­تر منافع بیشتری دارد، اما هیچ سنی برای ترک دخانیات دیر نیست.

فواید ترک دخانیات
از مهم ترین فواید ترک دخانیات می توان موارد زیر را نام برد:
_ افزایش قدرت دفاعی بدن برای مقابله با عوامل بیماری زا، همچون ویروس کرونا
_ کاهش فشار خون و خطر سکته قلبی
_ بهبود درک بوها و مزه­ ها
_ بهبود وضعیت گردش خون، افزایش ظرفیت شش ­ها و کارکرد ریه
_ بهبود برونشیت مزمن و آمفیزم ریوی، کاهش حساسیت و آلرژی
_ کاهش خطر پوسیدگی دندان و بیماری های لثه
_ کاهش خطر سرطان مری و کلیه
_ کاهش مشکلات دوران یائسگی، افزایش توان باروری در زنان، کاهش خطر وزن کم تولد در بارداری
_ کاهش عمده خطر مبتلا شدن به سرطان ریه و سایر سرطان ­ها و کاهش خطر مبتلا شدن به بیماری کرونر قلبی
_ صرفه اقتصادی ترک دخانیات و کاهش هزینه خرید مواد دخانی، حذف هزینه درمان از فهرست هزینه ها و افزایش بازدهی و کارایی افراد در انجام فعالیت روزانه
شانس موفقیت ترک مصرف مواد دخانی به تنهایی و بدون دریافت کمک حرفه­ ای نسبتا پایین است. شرکت در یک برنامه ترک دخانیات، شانس دستیابی به پرهیز طولانی ­مدت را برای افراد وابسته به مواد دخانی بهبود می ­بخشد.

ترک دخانیات و بهبود ریه
به محض ترک دخانیات اتفاقات خوبی در ریه افراد مصرف کننده دخانیات می افتد. التهابات سطح ریه و راه های هوایی به میزان قابل توجهی کاسته می شود. توجه کنید که چند روز تا چند هفته پس از ترک دخانیات، فرد متوجه می شود راحت تر نفس می کشد، با مصرف دخانیات، منوکسیدکربن با سلول های خونی همراه می شود و مانع از تنفس راحت می شود؛ وقتی دخانیات مصرف نمی کنید، این اکسیژن است که با سلول های خون همراه می شود. علاوه بر آن به علت رفع التهاب نای، نایچه ها و شش ها و باز شدن فضای بیشتر برای عبور هوا، فرد راحت تر تنفس می کند. ۱۰ سال پس از ترک دخانیات خطر مبتلا شدن به سرطان ۵۰ درصد کمتر می شود، اما متاسفانه کامل از بین نمی رود.
بدن توانایی خوبی در ترمیم اعضای آسیب دیده ناشی از سیگار دارد. ولی همه صدمات قابل ترمیم نیست. بلایی که مصرف دخانیات سر ریه ها می آورد ارتباط مستقیم با تعداد و مدت مصرف مواد دخانی دارد که فرد در روز می کشد. ریه می داند چطور از بافت خود محافظت کند و صدمات ناشی از مصرف دخانیات را کمتر کند، ولی وقتی مدام در معرض دود سمی دخانیات قرار می گیرد کم کم این توانایی را از دست می دهد. ریه صدمه دیده تحمل خیلی کمتری در مقابل کرونا ویروس دارد و فرد مبتلا به کرونا ویروس گرفتار عوارض حادتر می شود. وقتی تغییرات ریه و راه های هوایی به مرحله برگشت ناپذیر می رسد، دیواره های آن قدرت انعطاف پذیری و شکل طبیعی خویش را از دست می دهد و به زحمت می تواند هوای سمی موجود در خویش را خارج کند. وقتی ریه به این مرحله برسد دیگر به راحتی نمی توان آنرا درمان کرد، ولی هیچگاه دیر نیست. در هر سنی هستید همین الان مصرف دخانیات و قلیان را برای همیشه کنار بگذارید و به اطرافیان خود هم برای ترک دخانیات کمک کنید.

چرا حالا زمان مناسبی برای ترک مصرف دخانیات است؟
مصرف دخانیات خطر مبتلا شدن به خیلی از مشکلات جدی سلامتی، همچون هر دو مشکل تنفسی (مانند سرطان ریه و سل) و بیماری های قلبی_عروقی را به صورت قابل ملاحظه ای بالا می برد و زمینه را برای ابتلای فرد و افراد در معرض دخانیات به عوامل بیماری زا فراهم می آورد. در حالیکه همیشه ترک دخانیات مبادرت به جا و مناسبی برای حفظ سلامتی است، اما این اقدام در این زمان برای کاهش صدمه های ناشی از بیماری کروناویروس از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
احتمال مبتلا شدن به عفونت کرونایی در مصرف کنندگان دخانیات که ترک کرده اند، کمتر است؛ چونکه عدم مصرف دخانیات به کاهش لمس دهان توسط انگشتان کمک می نماید. همچنین، این امکان وجود دارد که آنها در صورت آلوده شدن شرایط را بهتر مدیریت کنند، چونکه ترک مصرف دخانیات تاثیر مثبت فوری بر افزایش عملکرد ریه و قلب و عروق دارد و این پیشرفت ها تنها با گذشت زمان افزایش می یابد. چنین بهبودی توانایی بیماران کرونایی را در پاسخ به کاهش عفونت و خطر مرگ بالا می برد.
از سوی دیگر با عنایت به این که مصرف کنندگان دخانیات می توانند ناقلین بالقوه بیماری کرونا باشند و گاها تشخیص بیماری کروناویروس در این افراد به علت توجه نکردن فرد به علایم بیماری همچون سرفه، به علت ارتباط دادن آن به عوارض مصرف دخانیات وجود دارد، مبادرت به ترک مصرف دخانیات کمک بزرگی به سلامت فرد و جامعه می کند.

توصیه هایی برای ترک دخانیات
بسیاری از مصرف کنندگان دخانیات که تا حدودی از خطرات استعمال دخانیات آگاه هستند مایل به ترک آن هستند و امکان دارد تلاشهای ناموفقی هم برای ترک دخانیات انجام داده باشند. ترک دخانیات احتیاج به زمان دارد. ابتدا باید خواست، تا بعد توانست. در بهترین روش باید ابتدا به آن فکر کرد؛ تصمیم گرفت ؛ اراده را تقویت نمود؛ ضررهای دخانیات و فواید ترک آنرا دانست و نهایتا یک روز را برای ترک برگزید.
بنابر اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، تحقیقات نشان داده است که در صورت کاهش تعداد سیگار یا وعده های مصرف مواد دخانی در روز؛ فرد دخانی کمترین علایم سندرم ترک نیکوتین را بعد از قطع کامل استعمال دخانیات تجربه می کند. ازاین رو یکی از مهم ترین اجزاء موفقیت در ترک، کاهش سیگار و مواد دخانی مصرفی تا زمان روز ترک است. برای کاهش تدریجی مصرف دخانیات به دستورات زیر عمل کنید:
_ علل خویش را برای ترک دخانیات لیست کنید و روزانه چند مرتبه آنها را بخوانید
_ بسته سیگار خویش را با کاغذ و کش ببندید
_ با خود کبریت حمل نکنید و مواد دخانی را خارج از دسترس خود قرار دهید
_ تلاش کنید نسبت به روز قبل سیگار و مواد دخانی کمتری بکشید
_ تاریخی را برای ترک کامل انتخاب کنید
_ از جایگزین هایی مانند تسبیح یا خودکار در دست خود استفاده کنید و هر زمان برای کشیدن سیگار یا مصرف مواد دخانی وسوسه شدید از آن استفاده کنید
_ دستی که با آن دخانیات مصرف می کنید را عوض کنید
_ هر روز روشن کردن نخستین سیگار یا نخستین وعده مصرف مواد دخانی روز را به تاخیر بیندازید
_ تا زمانی که پاکت سیگار یا تنباکوی خویش را تمام نکرده اید پاکت جدیدی نخرید
_ از کشیدن سیگار و مصرف مواد دخانی در مکان هایی که زمان بیشتری در آنجا هستید مانند محل کار یا خانه و... اجتناب کنید
_ بدون سیگار از منزل یا محل کار خارج شوید
_ مشکلات حین ترک را پیشبینی و راهکارهای جایگزین برای آن پیدا کنید
_ نوع سیگار یا تنباکوی خویش را به شکلی که مطلوب ذائقه شما نیست عوض کنید
_ سیگارها را نصفه بکشید و زمان مصرف مواد دخانی را کاهش دهید
_ به هرکدام از سیگارها و مواد دخانی که روشن می کنید فکر کنید. هر بار از خودتان بپرسید "آیا واقعا کشیدن آن ضروری است؟"
_ آب بنوشید. هر وقت هوس سیگار یا انواع مواد دخانی کردید به جای روشن کردن آن، یک لیوان آب را جرعه جرعه بنوشید
_ زیرسیگاری ها را خالی نکنید. خیلی از سیگاری ها، با استفاده از روش های فوق و راهکارهای دیگری که خودشان پیدا کرده اند، توانسته اند در همین زمان به ظاهر کوتاه ۱۰- ۷ روزه تعداد سیگارهای خویش را به کمتر از ۵ نخ در روز، حتی ۲- ۱ نخ در روز برسانند
_ در تاریخ تعیین شده برای ترک، دخانیات را به صورت کامل ترک کنید و کبریت، فندک، تنباکو، قلیان سیگارها و هر ماده دخانی که مصرف می کردید را دور بریزید
_ این تاریخ را با خانواده خود مطرح کنید و جشن بگیرید
_ با شرکت در برنامه های ورزشی، سینما، پیاده روی و دوچرخه سواری خویش را مشغول کنید
_ جایگزین سالم مانند آدامس های نعنایی و بدون شکر را استفاده کنید
_ از میوه و سبزی مانند کرفس و هویج استفاده کنید
_ با تغییراتی در سبک زندگی فشار روانی را کم کرده و کیفیت زندگی را با ایجاد لذت بالا ببرید



1399/03/08
13:09:55
5.0 / 5
2832
تگهای خبر: آلرژی , بارداری , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴

لینک دوستان دكتر میوه

دکتر میوه

تگهای دكتر میوه

دکتر میوه

دکتر میوه دكتر میوه

رژیم غذایی و معرفی خواص میوه ها

drmiveh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر میوه محفوظ است