یك متخصص اورولوژی پاسخ داد؛

آیا کرونا می تواند قدرت باروری را کم کرد

آیا کرونا می تواند قدرت باروری را کم کرد

به گزارش دکتر میوه یک جراح و متخصص اورولوژی در ارتباط با این که بیماری کرونا می تواند بر روند باروری در آقایان و تولید مثل در خانم ها اثرگذار باشد یا خیر، توضیحاتی عرضه داد.



به گزارش دکتر میوه به نقل از مهر، در ماه های اخیر و بعد از گذشت حدود دو سال از پاندمی کرونا مطالب مختلفی درباره عوارض ابتلاء به کووید ۱۹ انتشار یافته و یکی از موضوعات مهم آن کاهش قدرت باروری در مردان مبتلا به ویروس کرونا بوده است. آیا ابتلاء به بیماری کووید ۱۹ سبب کاهش توان باروری آقایان می شود، آیا دریافت واکسن کرونا مانع مبادرت به حاملگی یا درمان ناباروری است.
بهرنگ آبادپور جراح و متخصص اورولوژی و ناباروری مردان، پاسخ به این پرسش ها در ابتدا، اظهار داشت: باید توجه داشت که کل زمانی که بشر با این ویروس روبرو شده، کمتر از دو سال است و بنابراین، دانش امروز ما مبتنی بر مطالعات انجام شده در همین مدت محدود است و نمی توان درباره عوارض و آثار طولانی مدت این بیماری اظهار نظر کرد.
وی ضمن اشاره به شباهت های ویروس کرونای جدید با سارس، اضافه کرد: در سال ۲۰۰۲ جهان شاهد اپیدمی بیماری سارس یا بیماری فوق حاد ریوی در بزرگسالان بود که کرونا ویروس جدید از نظر ظاهری، ساختاری و چرخه تکثیر شباهت بسیاری به ویروس سازی دارد. البته چند تفاوت مهم هم دارد؛ کرونا ویروس نسبت به سارس، گستردگی بیشتری دارد، میزان کشندگی آن کمتر است و مدت طولانی تری در بدن می ماند. اما توجه به شباهت های این دو ویروس در مطالعات محققان بسیار مهم و راهگشا بوده است.
این متخصص اورولوژی در ارتباط با ارتباط ابتلاء به کووید ۱۹ و کاهش قدرت باروری مردان، توضیح داد: اولین دلیل برای طرح این دغدغه، شباهت بیماری کووید ۱۹ به سارس و ساختار مشابه این دو ویروس بود. از آنجائیکه در مبتلایان به سارس شواهدی از اختلالات تولیدمثلی دیده شده بود، محققان به این وجه از بیماری کووید ۱۹ هم توجه کردند و مطالعات در این حوزه شروع شد. دلیل دیگر برای طرح این پرسش این بود که بشر از دیرباز با ویروس ها سر و کار داشته و بیماری های ویروسی گوناگونی مانند، اوریون، هپاتیت سی، تب خال تناسلی، زگیل تناسلی، ابولا و…، بر سیستم تولیدمثل اثرگذار بوده اند. بنابراین، آثار تولید مثلی ویروس کرونای جدید هم مورد مطالعه قرار گرفت.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا در ادامه اضافه کرد: دلیل دیگری که پژوهش درباره آثار تولیدمثلی ابتلاء به کووید ۱۹ را لزوم می بخشید این بود که باآنکه تظاهر اصلی و شدید بیماری کاهش سطح اشباع اکسیژن شریانی و درگیری گسترده ریه است، اما بررسی مبتلایان نشان داده که دیگر ارگان ها و سیستم های بدن، مانند قلب، دستگاه گوارش و سیستم عصبی هم درگیر شده اند و بنابراین، این فرضیه عنوان شد که ابتلاء به کووید ۱۹ می تواند سیستم تولید مثل را هم درگیر کند. افزون بر این علل، نحوه تولیدمثل و تکثیر این ویروس هم از علل توجه به عوارض تولیدمثلی آن بود. ویروس برای تکثیر نیاز دارد که وارد سلول زنده شود. وقتی وارد آن شد با کپی کردن اطلاعات ژنتیکی و ساختاری سلول، آغاز به تکثیر می کند و بعد از متلاشی کردن سیستوپلاسم سلول، آزاد می شود و با درگیر کردن دیگر سلول ها تکثیر می شود. این فرآیند مستلزم وجود رسپتورها یا گیرنده های خاصی در سلول است که رسپتور خاص این ویروس یعنی 2ACE در سلول های تنفسی و ریه بسیار دیده می شود و بنابراین عارضه اصلی و جدی بیماری درگیری گسترده ریوی است. اما این رسپتورها منحصراً در سلول های تنفسی وجود ندارند، بلکه در سلول های قلب، روده، کلیه، سیستم عصبی و همینطور بیضه هم وجود دارند. بنابراین، این ویروس می تواند بافت بیضه را هم درگیر کند.
آبادپور سپس تصریح کرد: توجه به این نکته ضروریست که صدمه به سیستم تولیدمثل لزوماً نتیجه تهاجم مستقیم ویروس به بافت بیضه نیست. باآنکه مهم می باشد که ببینیم آیا ویروس در مایع منی هم دیده می شود یا خیر، اما برای صدمه زایی لازم نیست ویروس مستقیماً در سلول های اندام های تولیدمثلی حضور داشته باشد. تهاجم مستقیم ویروس به سیستم تناسلی یکی از سازوکارهای صدمه زایی آن است و سازوکارهای دیگری هم وجود دارد.
وی در ادامه ضمن اشاره به تاثیر ویروس بر سیستم ایمنی بدن، توضیح داد: یکی از سازوکارهای صدمه زایی ویروس، فعال شدن بیش از اندازه سیستم ایمنی یا در اصطلاح سایتوکان استورم است. در واقع سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس به صورت سیل آسا عامل های ایمنی را ترشح می کند و در این وضعیت، سیستم ایمنی نه فقط به ویروس، بلکه به سلول های بدن هم صدمه می زند و التهاب شدیدی در بدن بوجود می آورد و همین مساله می تواند باعث اختلالات باروری شود.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا، سازوکار دیگر صدمه زایی غیرمستقیم ویروس را شکسته شدن سد خونی-بیضه ای دانست و اظهار داشت: به صورت طبیعی سلول های بیضه از سلول های سیستم ایمنی و سیستم خونی بدن جدا هستند تا سیستم ایمنی آنها را بعنوان عامل مهاجم شناسایی نکند. اگر این سد شکسته شود، می تواند سبب صدمه به سلول های دستگاه تناسلی شود. عواملی مثل بالا بودن مداوم حرارت بیضه ها می تواند سبب شکسته شدن سد خونی بیضه ای شود. وقتی یکی از عارضه های کووید ۱۹ تب است، ازاین رو طبیعی است که این تب و افزایش حرارت بدن می تواند سبب شکسته شدن این سد و صدمه به سلول های تولیدمثلی شود. البته شدت و مدت تب در میزان صدمه مؤثر است.
این متخصص اورولوژی ضمن اشاره به افزایش مرگ سلولی بعنوان یکی دیگر از طریق های غیرمستقیم صدمه زایی کرونا، بیان نمود: یکی از عوارض ابتلاء به کووید ۱۹ افزایش مرگ سلولی است. به صورت طبیعی سلول های سالخورده بدن می میرند و سلول های جوان جایگزین آنها می شوند، اما ابتلاء به این ویروس روند مرگ سلولی را شتاب می دهد، بی آنکه امکان جایگزینی برای این سلول ها وجود داشته باشد. به همین دلیل، به تدریج لوله های ریز تولید و انتقال اسپرم نازک می شوند و غشای سلولی آنها تحلیل می رود.
وی سازوکار دیگر صدمه رسانی ویروس کرونا را ایجاد تغییرات در سطوح هورمونی دانست و اظهار داشت: در موارد متوسط و شدید بیماری، میزان تولید هورمون ال اچ افزایش و میزان هورمون تستوسترون کاسته می شود. در واقع نسبت هورمون LH به هورمون تستوسترون کاسته می شود. این تغییرات هورمونی سبب صدمه سلولی در بیضه ها می شود، البته خوشبختانه این صدمه موقت است و معمولا بعد از گذشت حدود سه ماه، این عوارض از بین می روند.
آبادپور در ادامه تصریح کرد: همان گونه که گفته شد، ابتلاء به بیماری کووید ۱۹ می تواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به سیستم تولیدمثل صدمه برساند، البته شدت و مدت بیماری در میزان صدمه بسیار تعیین کننده است. به نظر می آید بخشی از این صدمه ها با گذشت زمان برگشت پذیر است، اما هنوز برای اظهارنظر درباره عوارض طولانی مدت این ویروس زود است.
این متخصص اورولوژی درباره آثار واکسن کرونا بر دستگاه تولیدمثل توضیح داد: واکسیناسیون مهم ترین و قوی ترین ابزار برای مقابله با ویروس کرونا است. خوشبختانه مطالعات انجام شده نشان داده است که واکسن کرونا عارضه ای برای سیستم تولیدمثلی به دنبال ندارد، چه در خانم ها و چه در آقایان. همچنین، واکسیناسیون خانم های آبستن یا افرادی که قصد حاملگی دارند، بسیار ضروری می باشد، چونکه ابتلاء به کووید ۱۹ در دوران حاملگی می تواند سبب تشدید عوارض و تهدید حیات خانم آبستن شود. ازاین رو تمام خانم ها و آقایان می توانند بدون نگرانی از عوارض باروری، واکسن بزنند و انواع مختلف واکسن هم از این نظر هیچ فرقی ندارند و هیچ یک از واکسن های موجود بر توان باروری فرد اثر منفی ندارد.
وی درباره واکسیناسیون افرادی که در سیکل درمان ناباروری قرار دارند، اضافه کرد: خانم ها و آقایانی که قصد درمان ناباروری و انجام آی وی اف دارند، بدون نگرانی می توانند واکسن بزنند. بر مبنای مطالعات صورت گرفته دریافت واکسن کرونا نه بر سیستم تناسلی اثر منفی دارد و نه بر سیستم تولید مثل خانم. بنابراین، این عزیزان در هر مرحله ای از درمان می توانند واکسن بزنند. خانم هایی که در سیکل تحریک تخمک گذاری یا انتقال جنین قرار دارند هم می توانند واکسن بزنند، چونکه مصرف داروهای هورمونی تداخلی با واکسن کرونا ندارد. البته از آنجائیکه امکان دارد واکسن کرونا برخی عوارض خفیف مثل سردرد، بدن درد و ضعف ایجاد نماید و این علایم با عوارض عمل اشتباه گرفته شود، به خانم هایی که عمل پانکچر در پیش دارند یا آقایانی که عمل تسه در پیش دارند، سفارش می نماییم که حداقل سه روز قبل و سه روز پس از عمل واکسن نزنند تا بتوانیم علایم بیمار را به درستی پایش نماییم.
آبادپور در انتها خاطرنشان کرد: واکسیناسیون کرونا تنها راه عبور از پاندمی و توقف زنجیره تکثیر و انتقال ویروس کرونا است. بنابراین، همه حتما باید واکسن بزنند و به یاد داشته باشند که عوارض ابتلاء به کووید ۱۹ خیلی بیشتر از هر عارضه احتمالی واکسن است، چونکه ابتلاء به کووید ۱۹ می تواند باعث صدمه به سلول های دستگاه تناسلی شود، اما واکسن کرونا چنین عارضه ای ندارد. بنابراین، به صورت خاص زوج هایی که قصد حاملگی دارند، بهتر است قبل از مبادرت به حاملگی یا شروع درمان ناباروری واکسن بزنند.


منبع:

1400/07/04
11:13:02
5.0 / 5
541
تگهای خبر: بیمار , بیماری , پژوهش , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵

لینک دوستان دكتر میوه

دکتر میوه

تگهای دكتر میوه

دکتر میوه

دکتر میوه دكتر میوه

رژیم غذایی و معرفی خواص میوه ها

drmiveh.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر میوه محفوظ است